Huisartsenpraktijk Het Raan is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Veelgestelde vragen

 • Medische vragen
  • Pil vergeten: wat nu?

   Pil vergeten?

   Wanneer je de pil op de juiste manier inneemt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Het is handig de pil dagelijks rond dezelfde tijd in te nemen, dan is de kans op het vergeten wat kleiner.

   Eén anticonceptiepil vergeten Als je de pil één keer vergeet, neem die pil dan alsnog in. Neem de volgende pil weer op het normale tijdstip en maak de strip af. Zolang je de vergeten pil inneemt binnen twaalf uur na het tijdstip waarop je de volgende pil moet slikken, ben je tegen zwangerschap beschermd. Aanvullende maatregelen zoals de morning-afterpil of een condoom zijn dan niet nodig.

   Twee pillen vergetenOok als je twee pillen hebt vergeten hoeft dit niet erg te zijn als je het op tijd merkt. Zolang je beide pillen alsnog inneemt binnen twaalf uur na het tijdstip waarop je de tweede pil had moeten slikken, ben je tegen zwangerschap beschermd. Als je twee pillen hebt vergeten en dit te laat merkt, namelijk meer dan twaalf uur nadat je de tweede pil had moeten nemen, dan is de werking niet betrouwbaar. Wat je dan moet doen, hangt af van de week waarin je de pillen hebt vergeten.

   Twee (of meer) pillen vergeten in de eerste week van de pilstripNeem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af en gebruik gedurende zeven dagen als aanvullende bescherming een condoom. Heb je in de afgelopen drie dagen (72 uur) onbeschermde seks gehad? Neem dan ook de morning-afterpil om zwangerschap te voorkomen. Neem de volgende anticonceptiepil weer op het normale tijdstip en maak de pilstrip af. Gebruik de eerste zeven dagen een aanvullend voorbehoedmiddel (condoom) als je wilt vrijen. Dan ben je weer tegen zwangerschap beschermd. Heb je onbeschermde seks gehad in de afgelopen zes dagen en ben je te laat voor de morning-afterpil? Dan kun je eventueel een spiraaltje laten plaatsen om een zwangerschap alsnog te voorkomen. Bel dan naar de praktijk om te overleggen of dat nodig is.

   Twee of drie pillen vergeten in de tweede week van de pilstripNeem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af. Een aanvullend voorbehoedmiddel is niet nodig.

   Vier of meer pillen vergeten in de tweede week van de pilstripNeem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af. Gebruik de eerste zeven dagen een aanvullend voorbehoedmiddel (condoom) als je wilt vrijen. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd.

   Twee of drie pillen vergeten in de derde week van de pilstripDan heb je twee mogelijkheden: • neem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af. Sla de stopweek over en ga direct door met de nieuwe strip (doorslikken); • las een vervroegde stopweek in. De dag waarop je de eerste pil vergeten bent, telt dan als eerste dag van de stopweek. Op dag acht begin je met je nieuwe pilstrip. Bij beide mogelijkheden is een aanvullend voorbehoedmiddel niet nodig.

   Lees voor meer informatie de NHG-Patiëntenbrief over de Anticonceptiepil.

   [Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, september 2007]

  • Rugpijn: wat nu?

   Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.  'Gewone’ lage-rugpijn wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn. Gewone lage-rugpijn komt vaak voor en gaat vanzelf over. Hoe lage-rugpijn ontstaat, is niet duidelijk. Mogelijk komt het door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging.

   AdviezenBlijf bewegen en probeer uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al hebt u pijn. Pijn laag in de rug bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, heeft u er meer last van en dat kan het herstel vertragen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Blijf niet de hele dag in bed, want dan verzwakken uw spieren. Het is dan extra moeilijk om weer in beweging te komen. Probeer uw activiteiten geleidelijk weer op te pakken, ook als de pijn nog niet geheel is verdwenen. Als u dat niet goed lukt, kunnen we u op de praktijk nuttige en praktische aanwijzingen geven. Dan maken we een stappenplan en spreken we af binnen welke termijn u welke activiteiten weer gaat oppakken. Een fysiotherapeut kan u hierbij zo nodig begeleiden.

   MedicijnenMedicijnen of fysiotherapie kunnen het herstel niet versnellen. Pijnstillers helpen wel om te blijven bewegen. Als u pijnstillers voor de rugpijn gebruikt, kunt u die het beste op vaste tijden innemen, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Neem de pijnstillers gedurende een aantal dagen en kijk daarna of u geleidelijk aan weer zonder kunt. Gebruik bij voorkeur paracetamol. Als dat niet helpt, zijn er andere middelen, zoals ibuprofen of diclofenac. Deze laatste twee pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben zoals maagpijn en misselijkheid. Medicijnen die de spieren verslappen, hebben geen zin.

   Röntgenfoto of scanBij lage-rugpijn levert een röntgenfoto of scan geen bruikbare informatie op. Ze kunnen juist verwarring geven omdat eventuele afwijkingen op de foto (die ook bij mensen zonder rugpijn kunnen voorkomen) soms onterecht als oorzaak van de pijn worden gezien.

   Hoe gaat het verder?Lage-rugpijn gaat meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen over het algemeen binnen zes weken.

   Wanneer contact opnemen?Neem contact op met de praktijk:• als u niet zeker weet of het ‘gewone’ lage-rugpijn is; • als het na enkele dagen niet beter maar juist slechter gaat; • als de pijn na een week nog steeds hevig is;• als bewegen na een week nog onvoldoende lukt.U moet ook bellen als: • de pijn uitstraalt tot onder de knie;• de kracht in uw been vermindert; • het gevoel in uw been vermindert; • u problemen krijgt met plassen.

   Lees voor meer informatie de NHG-Patiëntenbrieven over Lage-rugpijn en Tips bij lage-rugpijn.Kijk ook eens op www.werkendlichaam.nl.        Bron: NHG, april 2005

  • Blaasontsteking

   Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Een blaasontsteking is niet besmettelijk maar kan af en toe terugkomen. Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen. Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen gemakkelijker een blaasontsteking. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen.

   Wat zijn de verschijnselen?U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder. De aandrang op zich kan al pijn doen. Het plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Bij een blaasontsteking heeft u geen koorts, hooguit wat verhoging.

   Hoe wordt het aangetoond? Een urineonderzoek op de praktijk is vaak voldoende om de ontsteking aan te tonen. De uitslag is meestal snel bekend. Voor het opvangen van de urine zijn geen speciale maatregelen nodig. Gebruik bij voorkeur de ochtendurine. Vang de urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. Breng de urine binnen twee uur naar de praktijk. Bewaar het potje in de koelkast als u het pas later kunt brengen, maar breng het altijd binnen een dag.

   AdviezenU kunt enkele maatregelen nemen om te voorkomen dat bacteriën zich in uw blaas ophopen. Zorg dat u veel drinkt. Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga als u aandrang voelt naar het toilet. Plas de blaas helemaal leeg. Vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben, wordt aangeraden na het vrijen te plassen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plast u dan snel weer uit. Het innemen van cranberryproducten (bijvoorbeeld cranberrysap) kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.

   MedicijnenEen blaasontsteking kan vanzelf overgaan. Meestal krijgt u antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Dan kan de ontsteking snel genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken of bij mannen naar de prostaat. Maak de kuur altijd af, ook al heeft u geen klachten meer. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.

   Lees voor meer informatie de NHG-Patiëntenbrieven over Urineweginfecties:BlaasontstekingBlaasontsteking bij het kindPlasbuisontsteking bij de manProstaatontstekingNierbekkenontsteking

   Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, augustus 2005

  • Eikenprocessierups: wat te doen?

   Inleiding

    

   De eikenprocessierups vormt sinds 1987 een iedere zomer terugkerende plaag in een groot deel van Nederland. De rups is de larve van de nachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes in de toppen van eikenbomen, waar de eitjes overwinteren. Eind april, begin mei worden de rupsen geboren. Na een aantal vervellingen zijn ze volgroeid. Na de derde vervelling, meestal tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen brandharen. Het zijn deze brandharen die de klachten bij de mens veroorzaken. Eind juli vindt de metamorfose tot vlinder plaats.

    

   Waar komen de rupsen voor?

    

   In de beginjaren deed de rupsenplaag zich vooral voor in zuidoost Brabant, het noorden van Limburg en het gebied rond Nijmegen. Inmiddels zijn de rupsen doorgedrongen tot grote delen van Nederland, met uitzondering van de noordelijke provincies. Eikenbomen met rupsen zijn te herkennen de nesten: dichte spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Daarnaast zijn deze bomen vaak kaalgevreten, omdat de eikenprocessierupsen ’s nachts in optocht (‘processie’) op zoek gaan naar voedsel: de eikenbladeren.

    

   Verschijnselen

    

   Na contact met de brandharen van de eikenprocessierups ontstaan er na enkele uren klachten van de huid: pijnlijke jeuk en huiduitslag in de vorm van bultjes of blaasjes. Ook kan irritatie van de ogen en luchtwegen ontstaan. In zeldzame gevallen kunnen algemene verschijnselen ontstaan: braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

    

    

   Behandeling

    

   Het is belangrijk de brandharen zo snel mogelijk van de huid te verwijderen door goed te spoelen met stromend water. Ook geïrriteerde ogen moeten zorgvuldig worden uitgespoeld. Voorkom krabben of wrijven, dit bevordert de verspreiding van de brandharen en maakt de klachten erger. Wanneer maar een klein stukje huid met de brandharen in contact geweest is, kan strippen met een stukje plakband helpen om de brandharen te verwijderen. Vergeet niet om ook uw kleding goed te wassen en uit te spoelen.In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf in enkele dagen tot maximaal twee weken. Tegen de jeuk kan een crème of strooisel op basis van kamfer of menthol helpen.Ook pepermuntolie helpt bij jeuk. Bij aanhoudende of ernstige klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Contact

Spoednummer 0572-351337 toets1
 

Huisartsenpraktijk Het Raan

Kwartel 72
8103 EB Raalte
Telefoon:
0572-351337
Receptenlijn:
0572-351337 toets2
Fax:
0572-363750
KvK:
53245954
extra spoedlijn: 0572-356047
E-mail: hetraan@hcdo.nl.
LET OP: mailadres is niet bedoeld voor delen van medische informatie of doen van een e-consult!
Routebeschrijving >